Започна ваксинацията и в Силистренско. Днес и утре 80 здравни работници,

...
Започна ваксинацията и в Силистренско. Днес и утре 80 здравни работници,
Коментари Харесай

КОВИД у нас: Започна ваксинацията и в Силистренско

Започна ваксина цията и в Силистренско . Днес и на следващия ден 80 здравни служащи, работещи в трите COVID-отделения на лечебните заведения в региона ще бъдат имунизирани. Имунизацията в регионалната болница се прави по график.

На човек са планувани по 15 минути, като след всеки трима се прави стерилизация. Директорът на Центъра за незабавна здравна помощ в Силистра доктор Енчо Василиев беше първият имунизиран.

Останалите медицински експерти, включени в първа фаза от Националния проект за имунизиране се чака да бъдат ваксинирани в средата на януари. Досега предпочитание да се имунизират са изявили 343 медици от лечебните заведения в Силистренско, което е над една трета от всички в региона.

" И по време на операцията, и сега безусловно никаква симптоматика. Направи ми усещане, че даже самото манипулиране е безусловно безболезнено. Най-накрая стигнахме до най-правилното и отговорно решение на казуса с пандемията COVID-19.  Смело настоявам, че се справихме доста добре ", чудесно даже, сподели доктор Енчо Василев.

" Днес заработват два екипа. В утрешния ден ще работят още два кабинета, в общинските лечебни заведения в Дулово и Тутракан. Така с тези 80 получени дози ще можем да дадем опция на първите медици от трите лечебни заведения и Спешен център да получат своята първа доза ", изясни доктор Теодора Начева

Кметът на Търговище Дарин Димитров се имунизира против COVID-19 през днешния ден.

Доктор Димитров е декларирал, че се усеща добре след ваксина цията, оповестяват от пресцентъра на общината. " За момента нямам някакви странични реакции. Поставям си ваксина та освен, с цел да предпазя себе си и околните си, само че и тъй като желая да дам образец на всички съграждани да го създадат при първа опция. Това е оръжието, което ще ни изведе от пандемията ", заявява кметът.

Димитров обясни, че се имунизира в качеството си на практикуващ доктор.  " Много се разяснява кои групи би трябвало да се имунизират първи. Чуха се отзиви, че това би трябвало да са политиците, с цел да покажат, че имунизациите са безвредни.

Други пък поддържаха тезата, че това би трябвало да са лекарите и медицинският личен състав. В случая, и като доктор, и като политик, желая да изкажа убеждението си, че сега имунизациите са светлината в тунела. Нека си дадем сметка, че светът е това, което е през днешния ден, значително с помощта на имунизациите ", споделя доктор Димитров.

Кметът прикани жителите да се доверяват единствено на достоверните източници на информация.  " Какви ли не неща се изписаха в мрежата във връзка с имунизациите - че ще ни инжектират наночастици с микрочипове, че ваксина та за политиците ще е друга от тази за останалите жители.

Нека реагираме по-зряло на такива спекулации. Да се консултираме по-често със експерти, в сравнение с сляпо да се доверяваме на следващия уебсайт с неназовани източници на информация ", разяснява Дарин Димитров. 

Днес ще бъдат имунизирани първите 100 лекари и медицински личен състав в Монтанско , оповестиха от Регионалната здравна ревизия.

Ампулите с имунизациите към този момент са пристигнали в лечебните заведения в Монтана, Лом и Берковица и в Регионалната здравна ревизия в Монтана.

Желание да се имунизират са изявили 176 от общо 449 лекари в област Монтана.

Започна имунизацията и на медиците в Разград . Първата доза на ваксина та ще бъде сложена на 130 медицински чиновници от разградската болница - лекари, сестри, спомагателен личен състав.

" Ще се имунизират и други експерти на първа линия в системата на опазването на здравето ", съобщи краткотрайно изпълняващият длъжността шеф на МБАЛ " Св. Иван Рилски " в Разград доктор Петър Тодоров.

Той изясни, че първият имунизиран доктор е бил началникът на отделението по акушерство и гинекология доктор Мишел Озиолор. По думите на доктор Тодоров, имунизирането на здравните експерти би трябвало да завърши през днешния ден, само че в случай че не съумеят екипите в имунизационния кабинет на болничното заведение ще продължат работата си и на следващия ден. Д-р Тодоров съобщи още, че самият той също ще се имунизира, само че през март, защото е преболедувал вируса.

" Смятам, че имунизацията е доста мощно средство в предварителната защита и профилактиката на тази неприятна болест ", каза доктор Георги Кулишев, шеф на отделението по анестезиология и интензивно лекуване, който също бе ваксиниран и изрази мнение, че е добре всички хора да се имунизират.

Горещо да се ваксинират всички предложи и шефът на РЗОК в Разград доктор Камелия Станева, която също получи доза от ваксина та, тъй като по думите й в постепенен проект ваксина цията е избавила човечеството.

Категорична, че ще се имунизира още през днешния ден, бе и шефът на Регионалната здравна ревизия доктор Ася Генева. " Затова съм тук, брачният партньор ми доктор Евгений Генев като член на екипа на разградската болница също мина през имунизационния кабинет ", каза доктор Генева.

Тя уточни, че втората доза от ваксина та за медиците в област Разград ще бъде получена към края на януари. По думите й, до момента предпочитание да се имунизират са декларирали 520 лекари и медицински експерти от цялата област, само че описът е отворен и броят им непрестанно се трансформира.

Областния шеф Гюнай Хюсмен, който посети с екипа си имунизационния кабинет показа, че днешният ден е знаков, това по думите му, е първа крачка към подобряването на живота в региона. Той акцентира, че в случай че лекарите кажат, незабавно би се имунизирал, само че защото също е преболедувал вируса потребността му от ваксина ция е след няколко месеца.

337 са новите случаи на ковид у нас за последното денонощие . Това сочат данните на Единния информативен портал. Направени са 2369 теста, от които 1012 са PCR проби, а 1 357 - антигенни. Чрез PCR са открити 189 позитивни проби, а посредством антигенни проби - 148.

Починали са 87 души, а излекувани са 1475 . Общо 5511 пациенти с ковид остават в болница, от които 504 са в интензивни отделения. Най-много са новозаразените в София - 72. Следват Варна с 28 и Шумен с 24 нови случая.

Според Националната осведомителна система медицинските чиновници, при които е установен новият ковид у нас, са общо 8746. Нови 23 случая са регистрирани през последните 24 часа.

Междувременно продължава ваксина цията против COVID-19 в страната . За последните два дни са се ваксинирали повече от 1000 медици на първа линия. Все още няма данни някой от ваксинираните да е показал странични реакции след слагането на инжекцията, заяви Нова телевизия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР